Ogłoszenie o naborze do badań

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w badaniu naukowym pt.: “Wpływ diety o niskiej zawartości zaawansowanych końcowych produktów glikacji na zdrowie kości i parametry kardiometaboliczne u otyłych kobiet po menopauzie: randomizowane badanie kontrolowane”.
Głównym celem projektu jest ocena wpływu diety o niskiej zawartości zaawansowanych końcowych produktów glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) na zdrowie kości u otyłych kobiet po menopauzie. Ponadto w badaniu zostanie oceniony wpływ diety na parametry kardio-metaboliczne, w tym parametry antropometryczne, skład ciała, homeostazę glukozy i insuliny, metabolizm lipidów, parametry dysfunkcji śródbłonka i markery stanu zapalnego.
Kto może wziąć udział w badaniu?
- płeć: kobiety
- wiek: 50-65 lat
- BMI ³ 30 kg/m2 (otyłość)
Na czym będzie polegało badanie?
W ramach prowadzonego badania planujemy ocenić wpływ diety na:
- zdrowie kości
- masię ciała i skład ciała
- homeostazę glukozy i insuliny
- matabolizm lipidów
- parametry zapalne
- markery funkcji śródbłonka
W jakich testach wezmą udział uczestnicy badań?
Uczestnicy zostaną poddani wielu testom, które pozwolą ocenić:
- stan odżywienia
- sposób żywienia
- aktywność fizyczną
- ciśnienie tętnicze
- ryzyko wystąpienia osteoporozy
- wybrane parametry laboratoryjne oznaczane w próbce krwi
Jakie są korzyści wynikające z udziału w badaniach?
Biorąc udział w niniejszym badaniu otrzymasz:
- indywidualną opiekę i wsparcie dietetyka
- zalecenia żywieniowe
- indywidualny plan diety
Miejsce prowadzenia badań:
Klinika Gestroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. K.Marcinkowskiego w Poznaniu. ul. Szpitalna 27/33, 60-572 Poznań.
Osoby zainteresowane udziałem w badaniu serdecznie zapraszamy do kontaktu!
Tel.: +48 607 293 399 lub +48 609 122 984
E-mail: badania_ages@ump.edu.pl