Ogłoszenie o naborze do badań

 (link otworzy duże zdjęcie)

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w badaniu naukowym pt.: “Wpływ diety o niskiej zawartości zaawansowanych końcowych produktów glikacji na zdrowie kości i parametry kardiometaboliczne u otyłych kobiet po menopauzie: randomizowane badanie kontrolowane”.

Głównym celem projektu jest ocena wpływu diety o niskiej zawartości zaawansowanych końcowych produktów glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) na zdrowie kości u otyłych kobiet po menopauzie. Ponadto w badaniu zostanie oceniony wpływ diety na parametry kardio-metaboliczne, w tym parametry antropometryczne, skład ciała, homeostazę glukozy i insuliny, metabolizm lipidów, parametry dysfunkcji śródbłonka i markery stanu zapalnego.

Kto może wziąć udział w badaniu?

  • płeć: kobiety
  • wiek: 50-65 lat
  • BMI ³ 30 kg/m2 (otyłość)

Na czym będzie polegało badanie?

W ramach prowadzonego badania planujemy ocenić wpływ diety na:

  • zdrowie kości
  • masię ciała i skład ciała
  • homeostazę glukozy i insuliny
  • matabolizm lipidów
  • parametry zapalne
  • markery funkcji śródbłonka

W jakich testach wezmą udział uczestnicy badań?

Uczestnicy zostaną poddani wielu testom, które pozwolą ocenić:

  • stan odżywienia
  • sposób żywienia
  • aktywność fizyczną
  • ciśnienie tętnicze
  • ryzyko wystąpienia osteoporozy
  • wybrane parametry laboratoryjne oznaczane w próbce krwi

Jakie są korzyści wynikające z udziału w badaniach?

Biorąc udział w niniejszym badaniu otrzymasz:

  • indywidualną opiekę i wsparcie dietetyka
  • zalecenia żywieniowe
  • indywidualny plan diety

Miejsce prowadzenia badań:

Klinika Gestroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. K.Marcinkowskiego w Poznaniu. ul. Szpitalna 27/33, 60-572 Poznań.

Osoby zainteresowane udziałem w badaniu serdecznie zapraszamy do kontaktu!

Tel.: +48 607 293 399 lub  +48 609 122 984

E-mail: badania_ages@ump.edu.pl 

Opublikowano: 08 sierpnia 2024 09:33

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 182