Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

logo (link otworzy duże zdjęcie)

Serdecznie zapraszamy do udziału w XXII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach

(gmina Przemęt, powiat wolsztyński) podczas corocznego Święta Szparaga

 

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

  1. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 31 maja 2023 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2023 – produkt”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego

Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi

al. Niepodległości 34

61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2023 – produkt”.

  1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

 

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

 

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

 

  1. Napoje regionalne:
  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe

 

  1. Inne produkty regionalne.

 

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

 

 

  1. Na najlepszą potrawę regionalną

Drugą część XXII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 31 maja 2023 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2023 – potrawa”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego

Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi

al. Niepodległości 34

61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2023 – potrawa”.

  1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

 

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

 

 

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.

Opublikowano: 08 maja 2023 09:47

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 421

Załączniki:

regulamin produkt [261 KB]

karta zgłoszenia produkt [52.5 KB]

regulamin potrawa [255.5 KB]

karta zgłoszenia potrawa [32 KB]