"Smakuj lokalnie" - granty dla Kół Gospodyń Wiejskich

grant (link otworzy duże zdjęcie)

Do 17 października 2022 r. można składać wnioski w konkursie grantowym dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach programu „Smakujemy lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Granty dla KGW

W sumie do wygrania jest 10 grantów w wysokości 10 000 złotych dla tych Kół, które przedstawią najlepsze przepisy na potrawy promujące tradycję kulinarną regionu, z którego pochodzą.

Program „Smakujemy lokalnie” kierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, a także małych i średnich  rolników oraz wytwórców i producentów lokalnych produktów spożywczych. Składa się na niego konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich działających w Polsce, w którym do wygrania jest 10 grantów (każdy w wysokości 10 000 zł) na realizację działań promujących polską żywność i aktywizację kobiet mieszkających na wsi.

Zasady przyznawania grantów

O grant mogą ubiegać się Koła lub Związki Kół Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW. Wystarczy w terminie 5 września – 17 października złożyć wniosek zawierający przepis na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki własnej Carrefour Polska, wraz ze zdjęciami oraz historią dania.

Komisja konkursowa, na czele z ekspertem kulinarnym i znawcą kuchni regionalnej Łukaszem Konikiem wybierze 10 zwycięskich Kół, które otrzymają granty w wysokości 10 tysięcy złotych każda.

Formularz zgłoszeniowy oraz szczegółowe informacje na temat konkursu znajdują się na stronie smakujemylokalnie.pl

Promocja polskiej kuchni regionalnej

Ponadto w ramach programu „Smakujemy lokalnie” Koła Gospodyń Wiejskich mogą bezpłatnie promować i sprzedawać swoje wyroby w sklepach sieci Carrefour.

W ramach kampanii konsumenckiej marka będzie popularyzować produkty i dania tradycyjnej kuchni polskiej bazujące na lokalnej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl

Źródło: KRIR

Opublikowano: 30 września 2022 08:54

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 381