KGW Kobylec w XX edycji konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

 (link otworzy duże zdjęcie)

Tegoroczna edycja konkursu realizowana pod hasłem "Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym" i odbyła się w Dobrej w sobotę 7 sierpnia 2021 r.

Do konkursu zgłoszono 32 produkty regionalne i dania kuchni staropolskiej. Gminę Wągrowiec reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylca. Komisja z Wicemarszałkiem Województwa Wielkopolskiego – Krzysztofem Grabowskim na czele, miała nie lada wyzwanie, by wyłonić te, które już 3 października będą reprezentować Wielkopolskę podczas Wielkiego Finału "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów" w Poznaniu. Po ponad dwugodzinnych degustacjach uznano, że pomysł, by przywrócić do łask dania z Kapłona jest tym, co warto zaprezentować w wielkim finale i dać szansę rywalizacji o statuetkę „Perły" podczas wielkiego finału. Za dania "Rosół Polski z Kapłona" oraz "Kapłon pieczony na słodko w szafranie" przedstawiciele Stowarzyszenia Tradycji i Regionalności ze Skrzatusza (powiat Pilski) otrzymali także nagrodę główną. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Powidzu za sielawę i sandacza. Trzecie miejsce przypadło ekipie "P jak pysznie" Paweł Powroźnik.

***

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu.

fot. turek.net.

 

Opublikowano: 09 sierpnia 2021 20:47

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 367

Zdjęcia: