„Dorsz pod pierzynką” z Runowa najlepszy!

5 listopada 2017 r. podczas Gali Produktów Regionalnych w II Konkursie Kulinarnym „Smaki 7 Ryb” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb” w skockiej hali sportowej, przedstawiciele Gminy Wągrowiec wykazali się doskonałymi umiejętnościami przygotowania potraw z ryb.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem Bartosza Wołkowa, w składzie Dorota Knopczyńska – prezes Stowarzyszenia LGR „7 Ryb” oraz Ryszard Kobus oceniała 7 gotowych potraw z ryb przygotowanych przez mieszkańców gmin należących do Stowarzyszenia.
Uznanie jurorów i zaszczytne I miejsce zdobył „Dorsz pod pierzynką” przygotowany przez Stowarzyszenie Pisanki z Runowa w Gminie Wągrowiec.
II miejsce zdobył „Prawdziwie domowy paprykarz” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylca, Gmina Wągrowiec.
III miejsce przyznano Monice Zawierowskiej – Srockiej z Rybna Wielkiego z Gminy Kiszkowo, która przygotowała .„Zupę krem z ryby z sosem chrzanowym”.
Zwycięzcy oprócz pamiątkowych dyplomów otrzymali także nagrody pieniężne.