Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wągrowcu

 (link otworzy duże zdjęcie)

W związku z pojawiającymi się na terenie woj. wielkopolskiego przypadkami zachorowań na WZW typu A tzw. żółtaczka pokarmowa Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu przypomina, że:

1. WZW typu A jest wirusową chorobą zakaźną przenoszącą się z człowieka na człowieka głównie drogą pokarmową (osoba zakażona wydala drobnoustroje z kałem, które w przypadku nie zachowania higieny w procesie pozyskiwania surowców i rzygotowywania potraw dostają się do konsumowanych pokarmów)

2. Objawy choroby (najpierw grypopodobne i dyspeptyczne potem żółtaczka i powiększenie wątroby) pojawiają się 15 do 50 przeciętnie 30 dni od zarażenia. Wydalanie drobnoustrojów z kałem, a tym samym zakaźność pojawia się 14 do 21 dni przed wystąpieniem żółtaczki i do 8 dni po ustaniu objawów choroby.

3. Choroba jest typową chorobą brudnych rąk, a więc do zakażenia pokarmu dochodzi w przypadku nie zachowania higieny w procesie przygotowywania potraw lub jeszcze w procesie zbiorów.

Dlatego bardzo ważnym jest zachowanie właściwych zasad higieny w procesie przygotowywania potraw, a tu głównie:

1. Mycie rąk po skorzystaniu z toalety i po wykonywaniu innych tzw. czynności brudnych. Istotne jest, aby były dostępne" bieżąca ciepła i zimna woda, mydło w płynie i ręczniki jednorazowego użytku.

2. Należy dochowywać należytej staranności przy wyborze dostawców szczególnie takich produktów jak: kapusta pekińska, sałata, pietruszka, szczypiorek, koperek itp., owoców miękkich (nap. maliny, jagody, porzeczki), innych dodatków kulnarnych w doniczkach np. bazylia, mięta itp., które bez procesu obróbki termicznej trafaiają do konsumpcji (dokładne mycie, płukanie warzyw i owoców zmniejsza zagrożenie).

3. W miarę możliwości należy potrawy poddawać obróbce termicznej (proces gotowania i smażenia zabija wirusa).

Więcej na stronie www.wsse-poznan.pl (wirusowe zapalenie wątroby typu A)

Opublikowano: 31 maja 2017 10:37

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 861