Modernizacja Roku 2017

 (link otworzy duże zdjęcie)

Konkurs „Modernizacja Roku” odbywa się pod patronatem Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, Głównego Inspektora Ochrony Środowiska, Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego, Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych, Instytutu Badawczego Dróg i Mostów, którzy wręczają nagrody resortowe wyróżniającym się obiektom.

Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej położona w centrum Wągrowca, mieszcząca się w dwóch budynkach szkolnych wraz z obiektami przynależnymi, tj. salą gimnastyczną, budynkiem sanitarnym oraz boiskiem wielofunkcyjnym, stanowi własność Gminy Wągrowiec. Historycznie budowę dwóch budynków szkolnych datuje się na lata 1890-1893. W roku 2017 obiekt, który przeszedł gruntowny remont i znaczącą metamorfozę, został doceniony przez kapitułę konkursu „Modernizacja Roku 2017” w kategorii „Elewacje i termorenowacje”.

– Cieszę się, że obiekt Gminy Wągrowiec trafił do finału prestiżowego konkursu, którego zasadniczym celem jest wyłonienie i nagrodzenie inwestycji budowlanych wyróżniających się szczególnymi walorami m.in. nowoczesnością technologii z uwzględnieniem wysokich efektów ekologicznych, wysoką jakością wykonania z zachowaniem dbałości o architekturę i rewitalizację zespołów architektonicznych oraz dostosowanie obiektów dla potrzeb wszystkich interesariuszy. Taka właśnie jest Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Wągrowcu. Jestem dumny, że ta inwestycja, będąca kontynuacją dotychczasowych działań Gminy Wągrowiec została dostrzeżona i doceniona – mówi wójt Przemysław Majchrzak.

Do wprowadzenia reformy oświaty, czyli do połowy roku 2017 w budynkach funkcjonowało Gimnazjum nr 1 Gminy Wągrowiec. W ramach realizacji projektu termomodernizacji poddano dwa budynki szkolne, salę gimnastyczną oraz sanitariaty. Budynki te zlokalizowane są w strefie układu urbanistycznego objętego ochroną konserwatora zabytków, stąd też przy realizacji zadania zastosowano różnorodne rozwiązania techniczne i materiały, aby uzyskać pożądany poziom oszczędności energetycznej, a jednocześnie wpisać się w wymagania konserwatorskie i zachować wymagane walory obiektów położonych w centrum miasta.

- Uzasadnieniem realizacji projektu poza spełnieniem wymagań dotyczących maksymalnej wartości rocznego zapotrzebowania na ciepło, wymiarem ekonomicznym i  podniesieniem warunków kształcenia dzieci i młodzieży było również podniesienie walorów estetycznych obiektów położonych na terenie historycznego układu urbanistycznego. Przy realizacji inwestycji udało się pogodzić surowe wymagania konserwatorskie z potrzebami ekologicznymi i nowoczesnymi rozwiązaniami – mówi wójt.

Zapraszamy do oddawania głosów w drugim etapie konkursu "Modernizacja Roku". 4 lipca  o godz. 10.00 rozpoczęło się głosowanie internetowe „Plebiscyt Modernizacja Roku 2017”.

Wejdź na stronę: http://www.modernizacjaroku.org.pl/plebiscyt/240-wagrowiec.htmloddaj swój głos na naszą inwestycję.

Bardzo dziękujemy za oddane głosy!

 

Opublikowano: 09 sierpnia 2018 14:44

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 218